top of page

04.01.2018

Συνεντευξη, naftemporiki.gr

Μαρία Καλλιμάνη: «…Η μιζέρια μάς κρατάει μακριά από τη ζωή…» 

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Καινούργια σελίδα»

Πρωταγωνίστρια σε μια δραματική κομεντί για τις δυσκολίες, αλλά και τις υπέροχες ανατροπές που μας επιφυλάσσει η ζωή, σε μία παράσταση για όλες τις καινούργιες σελίδες που καλούμαστε να γυρίσουμε στην πορεία μας, η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη μάς μιλά για το έργο του Νιλ Σάιμον, «Καινούργια σελίδα», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία  Γιάννη Μόσχου, στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.

17.02.2018

Συνεντευξη, neaselida.gr

Η γυναίκα της «Καινούργιας σελίδας» 

Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ, ηθοποιός χαμηλών τόνων, επιλεγμένων ρόλων και σπουδαίων ερμηνειών, βρίσκεται στην καρδιά του αθηναϊκού θεατρικού χειμώνα, πρωταγωνίστρια στην «Καινούργια σελίδα» του Νιλ Σάιμον στο Μικρό Γκλόρια. 

19.11.2017

Συνεντευξη, kathimerini.gr

Ενα εικοσιτετράωρο με την ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη

08.00

Ξυπνάω λίγο πριν χτυπήσει το ρολόι με σκέψεις για τον ρόλο μου, κυρίως φράσεις της ηρωίδας Τζένι Μαλόουν, εικόνες από το έργο, ένας καταιγισμός, τις περισσότερες φορές ευτυχώς όχι ενοχλητικός. Βρίσκομαι σε πρόβες για το έργο του Νιλ Σάιμον, «Καινούργια σελίδα».

28 Ιουλίου 2017

Συνεντευξη στο texnes-plus.gr

ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ: «Η ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ, ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΡΕΦΕΙΣ»

Μία από τις εύλογες απορίες που έχει κανείς παρακολουθώντας το πρόγραμμά της αυτή τη σεζόν είναι «Πώς τα πρόλαβε;» καθώς σε πολύ λιγότερο από ένα χρόνο πρωταγωνίστησε σε τέσσερις τελείως διαφορετικές και πολύ απαιτητικές παραστάσεις, στη μία μάλιστα κλήθηκε να αντικαταστήσει την πρωταγωνίστρια μία μόλις εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα. Παράλληλα έκανε και κάποια γυρίσματα για τον κινηματογράφο.

29-06-2017

Συνεντευξη στο culturenow.gr

Μαρία Καλλιμάνη: «Το κορίτσι που πέφτει» μας οδηγεί σ’ ένα ταξίδι στην ζωή.

Η έξοχη ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της παράστασης «Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει», που παρουσιάζεται 4-6 Ιουλίου στο Ρεξ.

 

Ηθοποιός με ιδιαίτερη ερμηνευτική ευαισθησία, η ΜαρίαΚαλλιμάνη, μετρά συνεχώς αξιόλογες συμμετοχές σε σημαντικές παραστάσεις, αλλά και κινηματογραφικές ταινίες. Αυτό το διάστημα, συμμετέχει στο έργο «Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει«, που σκηνοθετεί η σημαντική Λίλο Μπάουρ.

καλοκαίρι 2016

Συνεντευξη στο jenny.gr

 

Μαρία Καλλιμάνη: «Το θέατρο είναι σαν ναρκωτικό»

 

Αισθάνομαι ότι παρά την κρίση υπάρχει ένας καταιγισμός πραγμάτων. Είναι τόσο οξύμωρο… Από τη μια λες υπάρχει κρίση θα λιγοστέψουν οι δουλειές κι όμως γίνονται περισσότερα. Απλά γίνονται δίχως χρήματα. Με τον χρόνο σιγά σιγά θα ξεκαθαρίσει ελπίζω. Ο βομβαρδισμός όμως θολώνει, δημιουργεί ψευδαισθήσεις… Κι αυτό που κατάλαβα είναι ότι αυτό που θα πάει καλά θα πάει από στόμα σε στόμα. Κι αυτό μας δίνει φοβερή δύναμη».

20/01/2016

Συνεντευξη στο ladylike.gr

 

Οι γυναίκες του ''Νοτιά''


Γιατί και η τέχνη είναι γένους θηλυκού. Το Ladylike σας συστήνει τις πρωταγωνίστριες του ''Νοτιά''.

 

Ο «Νοτιάς» είναι η 12η ταινία στην οποία συμμετέχε. Η εξαιρετική Μαρία Καλλιμάνη με το πρόσωπο άφατης γλυκύτητας, που αλλάζει εκατομμύρια συναισθήματα ανά δευτερόλεπτο είναι η αγαπημένη των νέων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Γιάννης Οικονομίδης ( Το μικρό ψάρι, Μαχαιροβγάλτης), ο Αλέξανδρος Αβρανάς (Μiss Violence), o Θανάσης Καρανικόλας (σ.σ. για το ρόλο της  στην ταινία «Στο σπίτι» κέρδισε, πέρυσι, το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου), ο Σωτήρης Γκορίτσας, ο Σύλλας Τζουμέρκας κ.α

 

 

13/01/2016

Συνεντευξη στο cinemag.gr

 

«Μια φορά μ’ έναν καιρό»: Οι συντελεστές του «Νοτιά» μιλούν στο cinemag.gr

 

Σχετικά με τη συνεργασία τους με τον Τάσο Μπουλμέτη, η Μαρία Καλλιμάνη («Στο Σπίτι»), που υποδύεται τη μητέρα του πρωταγωνιστή, δήλωσε πως «είχα αισθανθεί ένα δέος, ο Τάσος Μπουλμέτης που έχει κάνει την Πολίτικη Κουζίνα, και αναρωτιόμουν πώς θα είναι η συνεργασία μαζί του. Είναι πραγματικά μια υπέροχη συνεργασία...Είναι πάρα πολύ ανοιχτός σε πράγματα που εμείς οι ηθοποιοί είχαμε ανάγκη ή θέλαμε να προτείνουμε»...

31/01/2016

Συνεντευξη στο ΒΗΜΑ

 

Στοχασμός στην «Ορέστεια»

 

Τέσσερις συντελεστές του «Interruption» μιλούν για μία από τις πιο μυστηριώδεις ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων.

 

.. Από την πλευρά της, η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη (στη φωτογραφία σε σκηνή από την ταινία) «διάβασε» την ταινία ως μια μεταφορά, ή μάλλον ένα σχόλιο για «το πώς ο σύγχρονος άνθρωπος, αποχαυνωμένος,  ανήμπορος, παρακολουθεί μπροστά στα μάτια του ακόμα και φρικτές πράξεις βίας, χωρίς να αντιδρά, βλέποντάς τες ως θέαμα, σε πλήρη σύγχυση». Η ηθοποιός επισημαίνει «την αίσθηση της αδυναμίας, τον φόβο, την ανικανότητα διάκρισης του τι είναι αλήθεια και τι όχι μέσα από το σύνολο των πληροφοριών που καθημερινά λαμβάνουμε, την άγνοια, αυτό το αισθάνομαι να με συνθλίβουν. Η απεικόνιση όλων αυτών στην ταινία λειτουργεί λυτρωτικά, σαν μια κάθαρση σε αρχαία τραγωδία».

 

 

 

14/01/2016

Συνεντευξη στο enetpress.gr

 

Μαρία Καλλιμάνη: "Ζούμε ένα κακό όνειρο που δεν λέει να τελειώσει"

 

H Μαρία Καλλιμάνη είναι από τις γυναίκες αυτές που γνωρίζοντας τις, θέλεις να κάνεις φίλες σου. Διαθέτει μια φυσική ευγένεια που σε κερδίζει αμέσως, και μια ευθύτητα και ζεστασιά στο βλέμμα που καθόλου δεν συνάδει με το σύνηθες τουπέ, την δήθεν φιλικότητα και την κεκαλυμμένη έπαρση πολλών συναδέλφων της.

Όταν δε διαπιστώσει κανείς τις απίστευτες μεταμορφώσεις της (από την έκρηξη της σε ένα ντελίριο οργής και βωμολοχιών στο «Μικρό Ψάρι» του Γ.Οικονομίδη, του σκηνοθέτη που απογείωσε την κινηματογραφική της καριέρα, μέχρι την εσωτερική ερμηνεία της ως μια αλλοδαπή οικιακή βοηθός που αρρωσταίνει -ως μη όφειλε- στην ταινία «Από το σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα από το Βερολίνο), τότε παραδίνεται εντελώς. Δεν είναι τυχαίο που η κινηματογραφική της καριέρα είναι ήδη ζηλευτή. Είναι ανάρπαστη στους κινηματογραφιστές... 

 

13/01/2015

Συνέντευξη στο περιοδικό BHMAmagazino

 

Mαρία Καλλιμάνη: «Στο θέατρο είσαι ο δημιουργός και το δημιούργημα»

 

Η αγαπημένη ηθοποιός των κινηματογραφιστών δίνει το δικό της στίγμα στην παράσταση του Ακύλλα Καραζήση «Συγχώρεσέ με»

 

Αν κρίνει κανείς από τη συχνότητα συμμετοχής της σε ταινίες, έστω και σε μικρούς ρόλους, οι κινηματογραφιστές πρέπει να τη λατρεύουν. Οταν συναντηθήκαμε είχε τελειώσει τα γυρίσματα του «Stage Fright» του Νικόλα Ζώη και είχε μόλις «κλείσει» για την καινούργια ταινία του Τάσου Μπουλμέτη.

2014

Η Μαρία Καλλιμάνη στο deBop

 

"Έντεκα ερωτήσεις για τη Μαρία Καλλιμάνη"

 

Tην ταινία ‘’Στο σπίτι’’ του Αθανάσιου Καρανικόλα (που ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στη Γερμανία), την είδα στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, και η αλήθεια είναι πως είχα χρόνια να δω μια ελληνική ταινία με τόσο έντονη την αίσθηση του “ευρωπαικού σινεμά”, μια ελληνική ταινία η οποία με έκανε να την σκέφτομαι  για αρκετές μέρες μετά..

Με πρωταγωνίστρια την  Μαρία Καλλιμάνη, και ένα κάστ εξαιρετικών ηθοποιών, το «Στο σπίτι», είναι μια ταινία που παίρνει τον χρόνο της και πραγματεύεται ένα πολύ σύγχρονο και πάντα επίκαιρο θέμα, αυτό των μεταναστών.

October 12, 2014

Η Μαρία Καλλιμάνη στο VICE

 

"Η Μαρία Καλλιμάνη Πιστεύει ότι οι Σκηνοθέτες Πρέπει να Κερδίζουν την Εμπιστοσύνη του Κόσμου με το Έργο τους"

 

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Μαρίας Καλλιμάνη ήταν στον "Μαχαιροβγάλτη"του Γιάννη Οικονομίδη, το 2010. Φέτος, λοιπόν, συνεργάστηκαν ξάνα - αυτή τη φορά στο σκληρό και αθυρόστομο, "Μικρό Ψάρι".

Η Μαρία όμως πρωταγωνιστεί και στην αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη ταινία του Θανάση Καρανικόλα, "Στο Σπίτι", υποδύομενη μια Γεωργιανή οικιακή βοηθό, έναν καθημερινό άνθρωπο ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά δραματικών καταστάσεων, υπερβαίνοντας τις δυνάμεις και τις αντοχές του. Η ταινία, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, προβάλλεται στις αίθουσες ακόμα.  

29.09.2014

 

Η Μαρία Καλλιμάνη στο ελculture.gr

 

«Στις μέρες μας οι ταινίες που αγγίζουν βαθιά είναι ταινίες με έντονη την αίσθηση του ουμανισμού»

 

Η Μαρία Καλλιμάνη, η ηθοποιός του χαμηλού προφίλ, η οποία ωστόσο έχει συνδέσει το όνομά της όσο λίγοι με τον ελληνικό κινηματογράφο του εδώ και τώρα, μας μιλάει για τη συνολική εμπειρία της στην ταινία του Θανάση Καρανικόλα "Στο Σπίτι". 

25.9.14

Η Μαρία Καλλιμάνη μιλά στο Flix

 

Είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα και αναδεικνύεται, απλώς, σε μια από τις λίγες, μεγαλειώδεις κινηματογραφικές ηθοποιούς που έχουμε. Γι’ αυτό ακούμε προσεκτικά.

24.9.2014

Συνέντευξη στο περιοδικό LIFO

 

70' με τη Μαρία Καλλιμάνη Η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Στο Σπίτι» αγαπάει την ομαδική δουλειά.

 

Συνάντησα τη Μαρία Καλλιμάνη στην πλατεία Εξαρχείων την επομένη της τελευταίας παράστασης του Ματωμένου Γάμου – της σαρωτικής εκδοχής της Λένας Κιτσοπούλου. Η Μαρία, ηθοποιός που έχει διανύσει μια ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία στο θέατρο, όπως και στον κινηματογράφο, συμμετείχε στην παράσταση που αναστάτωσε, δίχασε και εν πολλοίς αναθεματίστηκε από το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών– παρόλο που και οι τρεις επαναληπτικές παραστάσεις του Σεπτεμβρίου ήταν sold out.

23/09/2014

filmiconjournal.com

 

RESISTING DIFFERENTLY: Maria Kallimani, leading actor of At Home, interviewed by Lydia Papadimitriou in Karlovy Vary

 

Lydia Papadimitriou met actor Maria Kallimani at the 49th Karlovy Vary International Film Festival in July 2014, where Athanasios (Thanassis) Karanikolas’s Sto Spiti/At Home was shown as part of the ‘Another View’ section, following the film’s world premiere – and Award by the Ecumenical Jury – at the Berlin Film Festival in February. Through a highly internalized and quietly expressive performance in the leading role of Nadja, Kallimani conveys very effectively the dignity of this domestic worker from Georgia, in a film that departs from stereotypical depictions of immigrants in Greece. Lydia Papadimitriou interviewed Maria Kallimani about her role in the film, her collaboration with writer/director Thanassis Karanikolas and her overall career in the cinema. ... 

April 2014

Συνέντευξη στο περιοδικό BHMADONNA 

 

Μαρία Καλλιμάνη

ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΣΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΝΑ ΣΕ ΠΑΕΙ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ.

 

Μόνο θετική ενέργεια μπορεί να εκπέμπει μια ηθοποιός που έχει πρόσφατα συμετάσχει και μάλιστα με δύο ταινίες, το Μικρό ψάρι του Γίάννη Οικονομίδη και το Στο σπίτι του Θανάση Καρανικόλα, στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου. Το Στο σπίτι απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα Forum, ενώ τόσο η ταινία όσο και η πρωταγωνίστρια Μαρία Καλλιμάνη πήραν εξαιρετικές κριτικές από το διεθνή Τύπο...

22 Feb 2014

enet / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

Μαρία Καλλιμάνη, η ηθοποιός που μάγεψε στο Βερολίνο

 

Η Ελληνίδα ηθοποιός, που μάγεψε τους κριτικούς στο Βερολίνο για την ερμηνεία της «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα, είναι η Μαρία Καλλιμάνη. Ηθοποιός με μακρά πορεία στο θέατρο, τα τελευταία χρόνια λάμπει στον κινηματογράφο... 

04.02.14

metropolispress.gr

 

Η Μαρία Καλλιμάνη ανάμεσα στην «Εκδοχή του Μπράουνινγκ», «Στο σπίτι» και στο «Μικρό Ψάρι»

 

Βλέποντάς τη φέτος στην εξαιρετική «Εκδοχή του Μπράουνινγκ» του Τέρενς Ράτιγκαν στο θέατρο Εμπορικόν διαπίστωσα για ακόμα μία φορά πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι...

1/1

Please reload

bottom of page